Гърците са дълбоко разочаровани от правителството. Това показва "политическият барометър" на социологическата компания "Пъблик ишу" в изследване за проправителствения в. "Авги", съобщават гръцки електронни издания. 

Според това допитване 90 на сто от гърците са недоволни от кабинета на Алексис Ципрас, а 51 на сто смятат за необходими нови избори. 

85 на сто от запитаните са на мнение, че страната им се движи в погрешна посока, а чувствата, които царят сред обществото за ситуацията в страната, са "гняв и недоволство" (26%) и "тревога и стрес" (17%). 

Наред с това 73 на сто от гърците признават, че "имат затруднение" що се отнася до личните им доходи, а едва 23 на сто казват, че "живеят добре или че се справят". 

На този фон 90% от анкетираните заявяват, че са недоволни от правителството, 80 на сто пък казват, че са недоволни и от опозицията, а 51 на сто са убедени, че "може би са нужни" нови парламентарни избори. 46 на сто казват, че "може би не са нужни избори".  

36 на сто отговарят, че според тях по-добро за страната ще е правителство, съставено от "Нова демокрация", а 14 на сто са на мнение, че по-добро такова правителството е сегашната коалиция СИРИЗА - "Независими гърци". 45 на сто са категорични, че "нито едно от двете" няма да е добро за страната.

На въпрос кой е най-подходящ за премиер 42% дават своите предпочитания за лидера на консерваторите Кириакос Мицотакис, докато 23 на сто залагат на Алексис Ципрас. 32 на сто отговарят, че не предпочитат "нито един от двамата" . 

"Анкетата във в. "Авги" е предизвикала паника у Ципрас и СИРИЗА", се казва в съобщение на партия Нова демокрация, цитирано от БТА.

Консерваторите смятат, че допитването е потвърждение за недоволството на гражданското общество от правителството и за искането да има нови избори, за да може страната да се сдобие с надеждно правителството. 

В отговор управляващите контрират, че било логично "Нова демокрация" да бърза за избори, защото времето работело в нейна вреда. 

Те /консерваторите/ обаче неоснователно се тревожат, избори ще има, но през есента на 2019 г. - когато изтича мандатът на правителството, и тогава народът ще направи своя избор свободно и без да му се влияе, казват правителствени източници, цитирани от изданията.