Близо 8500 християни, лежащи в индонезийски затвори, получиха намаления на присъдите между 15 дена и два месеца по случай Коледа, съобщи държавната информационна агенция Антара. Говорител на затворническата управа обясни, че става дума зазатворници, които са показали добро поведение. Благодарение на намаляването на присъдите повече от 160 затворници бяха пуснати веднага на свобода, допълни той.

Индонезия традиционно намалява присъдите на затворници с настъпването на религиозни празници или на националния празник (Деня на независимостта).

Стотици индонезийски християни участваха в коледна литургия пред президентския дворец в Джакарта, за да протестират срещу затварянето на техни църкви под натиска на мюсюлмани фундаменталисти. "Искаме да напомним на нашия президент още веднъж, че той не е разрешил въпросите с религиозната нетолерантност в тази страна", заяви един от протестиращите.

Демонстрантите са от две църкви, които бяха затворени през 2010 година. Властите обясниха затварянето им с липса на разрешения за строеж, но правозащитни организации смятат, че те са отстъпили под натиска на екстремистки групи.

Близо 90 процента от 250-милионното население на Индонезия са мюсюлмани и конституцията гарантира свобода на вероизповеданието. Но екстремистите, произхождащи от сунитското мнозинство, тормозят християните и мюсюлманските малцинства като шиитите, отбелязва АФП.