„Бъдещето на Европа е в твоите ръце!“ – така се казва конференцията, която има амбицията да събере препоръките на 800 граждани от Европейския съюз. Началото беше поставено този уикенд.

По 200 души от цяла Европа участват във всеки от четирите панела, които до пролетта на следващата година ще съберат желанията и предложенията на обикновените граждани за общото им бъдеще.

Неделина е програмист. Не се замисля и за секунда, когато най-изненадващо за нея разбира, че е избрана на абсолютно случаен принцип да участва в конференцията.

„Аз си мисля, че всеки човек трябва да е супер отговорен към бъдещето на Европа, тъй като всеки от нас иска нещо да се случи. Сега имаме възможността това искане да го кажем и някой да ни обърне внимание. Аз искам Европа да стане малко по-зелена“, споделя Неделина Стоянова.

Стефан идва от Варна и никога не си е представял, че ще попадне в Страсбург с още десетки случайно избрани европейци.

„Гражданите трябва да бъдат по-активни, защото всичко зависи от тях. Тези политици, които са в европарламента, пък и във всяка държава в парламента, те са избрани, за да представляват народа, а не да го управляват, както се случва в момента“, отбелязва Стефан Панайотов.

Всеки от нас може също да даде мнението си или да предложи нещо за мечтаната от него Европа. Конференцията има своя интернет платформа, достъпна е на всички езици на територията на ЕС.