Около 7000 души, предимно младежи, се събраха на протест срещу корупцията на политическата класа, която според тях е отговорна за трагедията в дискотеката, взела 32 жертви, предаде Франс прес.

Това е третият ден на протести срещу корупцията в румънската столица. Хиляди демонстрираха и в редица големи румънски градове с искане за промяна.

Специалният пратеник на bTV в румънската столица Иван Георгиев съобщи, че тази вечер излезлите на протест хора са по-малко в сравнение с последните няколко дни. Основни булеварди в центъра на Букурещ останаха отворени за автомобили.

"Долу парламента!", "Ние сме за свободна Румъния", скандираха демонстрантите в Букурещ.

Протестната вълна предизвика в сряда оставката на правителството на социалдемократа Виктор Понта, подложен на натиск от месеци заради проблеми с правосъдието.

Снимка: БГНЕС

Президентът консерватор Клаус Йоханис назначи днес министъра на образованието Сорин Къмпяну за временно изпълняващ длъжността министър-председател. Йоханис каза, че ще се консултира с гражданското общество и с протестиращите за съставянето на ново правителство.

Назначаването на временен премиер само няколко часа след началото на преговорите между президента и политическите лидери може да бъде тълкувано като опит за намаляване на напрежението в страната, допълва специалният пратеник на bTV в румънската столица.