„Добър ден от Алепо. Чета, за да забравя войната.”

Това гласи трогателното описание под снимката, която 7-годишно момиче от Сирия сподели в своя туитър акаунт преди повече от седмица. С нея малката Бана Алабед предизвика съчувствието на голяма част от обществото и привлече вниманието на световните медии.

От своята детска гледна точка момичето показва част от проблемите, с които се сблъскват жителите на източната част на Алепо, вторият сирийски град разделен на две заради дългогодишния военен конфликт между правителството и бунтовниците

С помощта на майка си Фатма момичето редовно пише туитове на английски език в социалната мрежа. Само за последните дни акаунтът ѝ събра хиляди последователи, като до момента те са над 70 000. Това, с което публикациите на Бана приковават общественото внимание, е трогателният начин, по който малкото момиче показва отражението на войната върху живота си.

Майката на момичето се надява светът да чуе гласа на дъщеря ѝ.

„Бана често ме пита: „Мамо, защо никой не ни помага?”, споделя Фатма.

В едно от публикуваните видеа момичето е с братята си – 5-годишния Мохамед и 3-годишния Ноур. Описанието към него е: „Рисувам с братята си преди да дойдат самолетите. Нуждаем се от мир, за да рисуваме”.

Друго видео пък показва как тя прегръща и успокоява единия си брат, докато навън се чуват взривове на бомби.

На много от снимките, които малката Бана публикува, се виждат разрушени от бомбардировките сгради, а почти във всяка своя публикация тя призовава за мир и за прекратяване на военните действия в Алепо.