При проведената днес операция на специалните части за борба с тероризма към вътрешното министерство на Македония в община Куманово бяха арестувани седем души, предаде БГНЕС. Те са заподозрени в участие в терористична дейност на територията на страната, както и в сблъсъците с македонската полиция в тази община на 9-10 май тази година.

Според информация на вътрешното министерство в ранните сутрешни часове, в координация с прокуратурата, спецчастите са започнали операция "Мълния", целта на която е разбиването на криминално-терористична група в кумановския квартал „Дива населба”, в североизточната част на страната.

"Става въпрос за седем престъпници на възраст от 20 до 74 години, от които трима са от кумановското село Отля, двама - жители на село Брест, разположено в района на Скопие, както и по един човек от община Арачиново и село Матейче", се посочва в съобщение на министерството. Главната цел на заподозрените била осигуряване на логистика и вербовка на млади хора.

При обиските в домовете на задържаните е била намерена карта на т.нар. Велика Албания, бланка със символите на Армията за освобождение на Косово, комуникационна техника, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пари.

Македонските сили за сигурност проведоха на 9-10 май в кумановския квартал „Дива населба” операция по ликвидирането на въоръжена банда, която продължи 15 часа. Тогава при сблъсъците със силите на реда загинаха 8 македонски полицаи, а други 37 бяха ранени. При сраженията загинаха 14 терористи, а други 30 се предадоха на полицията.