Скопският наказателен съд произнесе днес седем доживотни присъди, 13 присъди по 40 години затвор, две по 13 години, две по 12 години и четири оправдателни присъди по процеса "Дива населба" за въоръжения сблъсък в Куманово през май 2015 г., при който бяха убити осем македонски полицаи, предаде БТА, като се позова на агенция МИА.

Присъдата трябваше да бъде произнесена на 17 октомври, но по искане на Министерството на вътрешните работи произнасянето бе отложено заради местните избори.

Днешното заседание на съда премина в напрегната атмосфера. Преди да бъдат произнесени присъдите, обвиняемите станаха от местата си и започнаха да скандират УЧК (инициалите на албански език на Армията за освобождение на Косово, която влезе в сражения с македонската армия през 2001 г. – б.р.).

Обвиняемите отправиха заплахи, че кръвта на убитите няма да остане неотмъстена и че в Македония няма да има мир. Съдията отстрани от съдебната зала повечето обвиняеми, които нарушаваха реда, след което бяха прочетени присъдите.

В края на процеса обвинението поиска доживотен затвор за 37 души, които бяха обвинени в тероризъм и участие в терористична група. Адвокатите на подсъдимите настояха за оправдателна присъда поради липса на доказателства.

Осем македонски полицаи бяха убити, а около 40 ранени на 9 и 10 май 2015 г. при полицейска операция срещу въоръжена група в квартал "Дива населба" в Куманово. Десет членове на въоръжената група бяха убити, а около 30 се предадоха на полицията.

Още тогава се появиха съмнения, че в случилото се са забъркани и специалните служби на Македония, по това време – под контрола на управляващата ВМРО-ДПМНЕ. Атаката в Куманово дойде точно по време на мощни антиправителствени протести и успя да отвлече вниманието на обществеността в западната ни съседка.

Съдебният процес започна на 9 февруари миналата година след разследване, продължило няколко месеца.

Движението около сградата на съда днес бе ограничено, а полицейското присъствие - засилено.