Рекордните 631 кг. кокаин, пристигнали от Колумбия, бяха открити в сряда в Албания в пратка с банани, предаде "Франс прес".

Началникът на албанската полиция Арди Велиу посочи, че пазарната стойност на наркотика е 180 млн. евро. Дрогата е засечена в северното пристанище Дуръс в контейнер, пристигнал от Колумбия през Италия.

Задържани са двама 25-годишни албанци, а трети се издирва.

За министър-председателя социалист Еди Рама „тази операция е голяма стъпка в борбата на Албания срещу организираната престъпност”. Кандидат за членство в ЕС от 2014 г., Албания е под натиска на общността да се бори срещу трафика на наркотици, корупцията и организираната престъпност.

От години Албания е най-големият износител на канабис за ЕС, особено за Италия, според докладите на Европол. Тази незаконна търговия е на стойност една трета от стойността на БВП на Албания, дори повече, според западни дипломатически източници.

„Албанската мафия е в състояние да си сътрудничи с италианската мафия, да контролира трафика на лека дрога, на оръжие и отскоро - на кокаин”, каза в понеделник италианският прокурор по дела срещу мафията Федерико Кафиеро де Рахо по време на посещение в Тирана.

Бившият албански вътрешен министър Саймир Тахири, който е политически съюзник на Рама, е разследван за предполагаеми връзки с албанци, обвинени в участие в международен трафик на канабис.