Шест основни френски дистрибутора изтеглят от обръщение храните на производителите „Финдус” и „Комигел” заради опасенията, че те могат да съдържат конско месо, съобщи асоциацията на дистрибуторите FCD, цитирана от АФП.

Дистрибуторите „Ошан”, „Казино”, Карфур”, „Кора”, „Монопри” и „Пикар” изтеглиха продуктите от обръщение, се уточнява в съобщението на асоциацията.

Френското правителство пое ангажимента да накаже отговорните за продажбата на конско месо в продукти от говеждо. Според френския делегиран министър за социалната и солидарна икономика Беноа Амон, разследването е установило, че конското месо е с произход Румъния.

"Поръчах доклад по случая на ветеринарните служби. Надявам се да открием износителите възможно най-скоро. В крайна сметка става въпрос за вътрешен контрол, преди продуктите да излязат на европейския пазар", заяви Даниел Константин, министър на земеделието на Румъния.

Сред заподозрените са още Франция, Холандия, Кипър и фабрика в Люксембург. Великобритания също търси следите на "замърсената" храна.

Очаква се първите официални резултати да излязат в сряда.