6-часовият работен ден, въведен експериментално в няколко градове в Швеция, е на път да се провали, тъй като разходите надвишават приходите, пише „Блумбърг”.

Това показва предварително изследване на ползите от двугодишното пробно въвеждане на по-кратък работен ден от края на 2015 г. в шведския град Гьотенбург.

За да се справят с новото работно време в старческия дом в града например, се наложило да наемат още 17 служители, което струвало 12 млн. крони (2.2 млн. долара). Въпреки това работниците в дома се почувствали по-здрави, а грижите за пациентите се подобрили,твърди проучването.

Местните се съмняват обаче, че промяната ще бъде въведена за постоянно и на национално ниво.

Експериментът в Гьотенбург е само един от редицата опити за съкращаване на работния ден в Швеция, която е известна с добрата си социална политика. Единият от аргументите в подкрепа на по-краткото работно време е, че хората с професии, в които се изисква интензивен труд, могат по този начин да увеличат годините си на трудоспособност. Освен това очакванията са да се увеличи продуктивността и щастието на гражданите.