Първият тур на парламентарните избори във Франция постигна няколко рекорда – 51% от французите не са гласували на изборите. Вторият рекорд е преднината на „Републиката напред”, политическо движение, което преди година дори не съществуваше.

Очаква се на втори тур идната неделя Еманюел Макрон да потвърди очертаващото се мнозинство в парламента, което да прокарва реформите.

Социолози предвиждаха вълна от нови лица в политиката, кандидати от политическото движение на Макрон. След първия тур вълната изглежда като цунами – президентът имаше необходимост от около 300 депутати в Националното събрание, за да е спокоен за реформите.

Французите му осигуряват далеч повече – президентското мнозинство може да достигне 440 депутати от общо 577.

Вчерашният вот потвърждава желанието за промяна във Франция и пълния крах на традиционните левица и десница.

Крайнолявата и крайнодясната партия, които изглеждаха важен фактор преди месец в президентските избори, сега също отстъпват пред новите лица в политиката, наложени от Еманюел Макрон.

Мобилизирането от страна на всички политически сили е наложително, за да се достигне по-висока избирателна активност идната неделя.

Вчерашният вот дава представа за това как французите оценяват началото на президентския мандат на Макрон. Манията по него се очертава в парламента, но не и масово сред французите.

Президентът има интерес те да са по-активни на втория тур, защото така би изглеждал легитимен.