Моника Евстатиева е журналист в една от най-реномираните медии зад океана - американското обществено радио. През последните години отразява най-горещите събития в света. Среща се със смъртта наскоро на бойното поле в Афганистан. Част от екипа ѝ загива там, след атака на талибаните.

Тя и репортерът Том Боуман оцеляват по чудо: „Това е нещо, което никога не можеш да забравиш. В този момент се чувствам, че съм късметлийка, но чувствам, че всяко нещо, което ти се случва има причина”.

Преди 10 години Моника започва като стажант, днес вече е старши продуцент на най-слушаното радио предаване "Всичко под внимание", с над 45 милиона слушатели.

„Журналистическата истина има огромно значение за мен, за хората, които работят с мен всеки ден. За американските граждани? Огромно…тези, хора, които създават илюзията, че истината не е важна, са една мъничка частица от тези хора”, категорична е тя.

Още за свободата на словото през погледа на най-големите медии в Съединените щати, гледайте тази вечер във филма "Четвъртата власт" в bTV Репортерите