Броят на жертвите след срутването на осеметажната сграда в столицата на Бангладеш Дака достигна 272 души, предаде АФП, позовавайки се на информация на местните власти.

„Ние спасихме 42 души, включително 41 души, които открихме на едно място живи,” съобщи главнокомандващият пожарната служба на Бангладеш Ахмед Али. Оцелелите са се намирали на четвъртия етаж.

Сградата, в която се помещаваха шивашки ателиета и търговски център в индустриално предградие на столицата на Бангладеш, се срути в сряда. Около 2000 души бяха спасени през последните два дни, близо половината от които са ранени, но около 1000 души все още се
водят за изчезнали. В сградата е имало основно жени, заети в текстилната промишленост.

Няколко хиляди души протестираха снощи във и около Дака с искания да бъдат арестувани собствениците на сградата, която се срути, както и на шивашките фабрики в нея. Някои поискаха смъртно наказание.

Трагедията повдигна отново въпроса за неспазването на стандартите за безопасност в текстилната промишленост, основен сектор от икономиката на Бангладеш. 112 души загинаха при пожар в шивашка фабрика в страната преди по-малко от пет месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!