400 българи са били на метри от мястото на терора в Лондон в събота вечер. Те са гледали театрално представление в сграда в близост до моста, което е приключило точно по времето на инцидента.

„Точно когато свърши представлението разбрахме, че нещо се случва, над нас кръжеше хеликоптер. Театърът се намира на не повече от 150 метра по въздух от Лондон бридж”, каза коментира пред bTV Емил Русанов, който живее в Лондон и е бил на мястото. Атентатите станаха ежедневие, отбеляза той.

Започваме да се притесняваме, защото явно мерките не работят, коментира той. Според него обаче само с полицейщина проблемът няма да бъде решен. Русанов отбеляза, че консервативното правителство е направило съкращения на полицейския състав и на службите.

Преди да се извърши атентат, никой не може да бъде арестуван. 50 000 радикализирани британски мюсюлмани са изтеглили ръководство на „Ал Кайда” за терористични актове и тези хора не ги предследват по никакъв начин. Трябва да има промени в закона срещу тероризма, за да има мерки, преди да се случат тези неща, а не след това да показваме колко сме силни и обединени и колко не ни е страх от тероризма”, изтъкна Русанов.

По думите му огромен брой радикализирани мюсюлмани се следят от службите във Великобритания. „Те са в радара, но не са под микроскопа”, заяви Русанов.

Основното чувство в Лондон е на солидарност, каза пред bTV Добрияна Тропанкева, българка, която живее близо до мястото на нападението. По време на нападението тя се е прибирала след концерт към Лондон бридж.

Според нея обаче атентатите не трябва да се асоциират с определени религии. В Лондон всички имаме приятели, които са мюсюлмани, и това не е задължително нещо, което трябва да се свързва с тероризма, каза Добрияна Тропанкева.

Част от хората, с които разговаряхме, задаваха въпроса защо се случва, няма ли да спре, каза и пратеникът на bTV Иван Боянов, който се завърна от Лондон. По думите му те не могат да разберат мотивите на тези хора да отнемат човешки живот.