400 000 достигна броят на болните от холера в Йемен. Въпреки тази статистика Световната здравна организация има данни за забавяне в разпространението на епидемията.

По последни данни се предполага, че 1 на всеки 50 души в Йемен е заразен с холера. Новите случаи остават между 5 и 6 хиляди дневно.

„Ситуацията е катастрофална. Ако Червеният кръст реши да удвои програмите си в Йемен, това би било индикатор именно за лошото положение. Днес Йемен е и втората най-голяма кампания на организацията на световно ниво, което е само още едно доказателство за сериозността на епидемията”, коментира Питър Морер – президент на Международния комитет на Червения кръст.

Благодарение на временните пунктове за борба с епидемията на Световната здравна организация обаче резултат от борбата има. През последния месец се отчита драматичен спад в броя на смъртните случаи в следствие на заболяването. Статистиките показват, че 99,5% от пациентите в Йемен оцеляват въпреки предпоставките за разпространение на епидемията.

Инфекцията се разпространява от замърсена храна или вода и може да доведе до смърт за часове, ако остане нелекувана. Гражданската война и икономическият срив в Йемен оставят милиони без достъп до здравни заведения, питейна вода и санитарни условия.

Холерата се разпространява и в Сомалия, Кения, Конго, Нигерия, Танзания и Северен Судан. В тези държави СЗО ще започне кампания по ваксиниране, при която ще бъдат предоставени половин милион ваксини.