40% от германците искат канцлера Ангела Меркел да се оттегли заради политиката й към бежанците, които стават все повече в Германия. Това показват огласените днес резултати от социологическо изследване, съобщи Ройтерс.

В разгара на кризата с прииждащите към Европа бежанци от Близкия Изток Меркел предприе подход на отворени врати по отношение на тези хората, дори каза, че те са добре дошли в Германия.

Проучването е проведено от германския институт ИНСА по поръчка на германското списание "Фокус" в периода 22-25 януари сред 2047 германци. На обратното мнение, че бежанската политика на Меркел не е причина тя да подаде оставка, са били 45,2 процента от запитаните, сочи изследването. Подобен въпрос за първи път са задава от социологическия институт.

Днес бе огласено и друго проучване – на социологическата агенция Илектър рисърч груп, сочещо, че подкрепата за консервативния блок на Меркел е на устойчиво ниво от 37%. Съвсем неотдавна, през септември тя е била 42 процента. Подкрепата за Германската социалдемократическа партия (ГСДП) също е без промяна - 24 процента.

Проучването отрежда 11 процента на дясната формация "Алтернатива за Германия", която е за твърда линия по отношение на имиграцията.