Повече от 40 хил. фигурки на войници бяха наредени в магазин в Манчестър, за да привлекат вниманието към съдбата военноинвалидите, съобщава "Ройтерс".

Седем от фигурките, които са на първия ред на миниатюрната армия, са направени по модел на реално съществуващи войници, които са в инвалидни колички или с ампутирани крайници след раняване по време на служба.

Снимка: Reuters

В последните 20 г. от армията на Великобритания са били освободени 40 хил. души по медицински причини.

Според организаторите на кампанията, много от тях не успяват или физически не са в състояние да се интегрират в обществото.

Кампанията „Помощ за героите” призовава правителството и институциите да преразгледат процедурите, по които се освобождават пострадалите по време на военна служба, както и да повишат качеството на помощта, която им се предлага.

Проучване сред освободените войници показва, че 70% от тях описват приобщаването в обществото след служба като негативен процес.

Снимка: Reuters

Много смятат, че осигуреният период за адаптация не е достатъчно дълъг, а други твърдят, че са били освободени от армията, без да им е била поставена пълна диагноза на получените увреждания.