Мистериозен лъскав монолит се появи в пустинята Невада през уикенда и предизвика сериозни спекулации какво е точно и кой го е поставил там, пише Би Би Си. Структурата беше открита от полицията на Лас Вегас, които попаднали на нея случайно по време на спасителна мисия в пустинята.

„Виждаме много странни неща редовно… но погледнете това!“, написаха от полицията в социалните мрежи.

Монолитът е подобен на тези, които се появиха по света през 2020 г. Високият, правоъгълен обект, направен от огледален материал, беше открит край Гас Пийк – популярно място за катерачи.

От полицията поставят и най-важния въпрос – как е стигнал до това място?

Монолитът прилича на този, който е познат от класиката в киното „2001: Една одисея в космоса“ от 1968 г. на Стенли Кубрик. Там огромни черни монолити се появяват с помощта на извънземна раса. Историята е базирана на роман на Артър Кларк.

Монолити, подобни на този от пустинята Невада, се появиха на различни места по света преди 4 години, включително и един в пустинята на Юта. Той обърка местните власти най-много, тъй като беше открит случайно с помощта на хеликоптер, който прелитал над пустинята.

Снимка: Las Vegas Police

Друг беше открит в Румъния, горе-долу по същото врем, един в Калифорния и още един на острова Уайт. Още един монолит беше открит на хълм в Уелс през март.

Спекулациите кой стои зад поставянето на монолитите продължават вече 4 години, но така и никой не е признал да е участвал.