Украйна избира днес нов президент. Ако никой от 39-мата кандидати не спечели 50 процента на първия тур, новият държавен глава ще бъде определен на балотаж на 21 април. 

Според последното социологическо проучване, оповестено в петък, фаворит е комедийният актьор Володимир Зеленски, който е новак в политиката. Той събира 20,9 процента.

Сегашният държавен глава Петро Порошенко има 13,7 на сто подкрепа, а опозиционният лидер Юлия Тимошенко е трета с 9,7 процента. Проруският кандидат Юрий Бойко се нарежда четвърти с 8,4 на сто одобрение, предаде „Ройтерс”.

Снимка: EPA

Главните проблеми, с които трябва да се заеме следващият президент, са корупцията, отношенията с Русия, благосъстоянието, икономиката и състоянието на демокрацията, посочва "Асошиейтед прес".

Днешният вот се произвежда пет години, след като масови протести принудиха проруския президент Виктор Янукович да избяга от страната. Рязката политическа промяна доведе до анексията на полуостров Крим от Русия и сепаратистки конфликт в Източна Украйна, отнел живота на повече от 13 хиляди души и икономически упадък.

Използвани са материали на БТА