33 сомалийски бежанци, включително жени и деца, бяха убити при стрелба срещу корабчето им в Червено море. Това заявиха днес властите на йеменския град Ходейда, контролиран от бунтовниците шиити, предаде Франс прес.

Телата им са откарани в болниците на пристанищния град, където са настанени други 35 ранени, заяви представител на здравните служби. Той уточни, че не е запознат с обстоятелствата на нападението. Представител на пристанищните власти потвърди, че убитите са 33.

Пожелалият анонимност пристанищен служител заяви за АФП, че корабчето на бежанците може да е акостирало в Ходейда и че срещу убитите и ранените е било стреляно с леки оръжия, което изглежда изключва възможността за атака от въздуха.

Според него още десетки сомалийци, оцелели след атаката, както и трима йеменски трафиканти, пристигнали с корабчето, са отведени в централния градски затвор.

При все това агенция Саба, контролирана от шиитските бунтовници хуси, заяви, че бежанците са били атакувани в Червено море от авиация на арабската коалиция начело със Саудитска Арабия. Саба не посочи броя на жертвите и не уточни обстоятелствата на нападението.

Все още не се знае дали тези бежанци са се опитвали да напуснат Йемен или да намерят убежище там, допълва АФП.