Светът изпраща 2014 г. с повече от 30 войни и конфликти. Исторически погледнато, в момента живеем в най-мирното време. Това обаче може да подейства успокояващо само за момент.

Ако преди време войните са се водили предимно за територии, между различни армии, днес идеологическите конфликти са много по-трудни за разрешаване, както и по-продължителни.

Съветът за международни отношения събира на карта (ЛИНК) всички военни действия по света към настоящия момент

Дни преди края на годината, от доклад на Международния институт за икономика и мир става ясно, че само в 11 страни в света е относително спокойно (ЛИНК). В критериите за това влизат и участието в международни мисии и социалната сигурност.

България е на 32 място от 162 държави в класацията.

В контекст

Както обикновено, за журналиста Нидал Халиф денят започва с новините, които отново са лоши. По международните канали предават последната информация за самолета, свален от Ислямска държава.

По ирония на съдбата това се случва в родината му - Сирия. Според него много от конфликтите в арабския свят са резултат от дълго продължили диктатури.

„Голяма част от радикалните движения в арабския свят са родени в инкубаторите на режимите. Ако им бяха дали шанс да участват в различни управления, те нямаше да работят под земята. Нека да играят по правилата на демократичната игра, нека урните да решат кой да управлява и кой – не”, коментира той.

Гражданската война в Сирия, конфликтът в Ирак, набиращата мощ Ислямска държава, напрежението между Израел и Палестина. Изглежда, че светът ще посрещне 2015 година с познати и все още неразрешени конфликти.

„Според мен тук трябва да има много голям международен натиск и към Израел, и към Палестина, за да могат най-накрая да седнат на масата и да се разберат. Хората заслужават да живеят мирно”, смята Халиф.

Повече от половин век след края на Втората световна война, за която се смята, че би трябвало да е сложила край на конфликтите на Стария континент, на места все още тлеят раздори, а в Източна Украйна се води истинска война.

„Те са резултат от режими, които насилствено са преначертавали границите и това води до натрупването на напрежения, които излизат на повърхността десетилетия по-късно. Това е обяснението и за тази безумна и братоубийствена война в Източна Украйна”, смята международният редактор на bTV Новините Валентин Костов.