30 нови животински вида бяха открити във водите край архипелага Галапагос. Изследването е проведено на 3400 метра дълбочина със съвместните усилия на учени от различни области, които са използвали високотехнологично оборудване с дистанционно управление, което щади околната среда.

„Това откритие потвърждава, че Галапагос е жива лаборатория с биологични и екологични процеси в действие, които предстои да бъдат изследвани. Това го прави изключителна място, което оправдава всичките ни усилия да го запазим“, коментира министърът на околната среда и водите на Еквадор Паоло Проанйо.

Сред непознатите досега безгръбначни морски обитатели са 4 вида клякащи омари, змиевидна морска звезда, 11 водни гъби, един вид гигантски полипен корал, 10 бамбукови корали и още 3 вида прикрепени корали.  

Галапагоският архипелаг и околните води са едно от най-значимите места за изучаване на екосистемите и биоразнообразието на планетата. Именно там и Чарлз Дарвин е извършвал своите наблюдения, работейки върху своята теория за еволюцията на видовете.  

Засега едни от най-непознатите зони за човека на Земята са дълбините на океана, затова и учените продължават със своите изследвания, в подводния свят, който Дарвин не е имал възможността да изучава.