Чехия забрани за неограничено време продажбата на спиртни напитки със съдържание на алкохол над 20 градуса. Безпрецедентната мярка е в отговор на вълната от масовото отравяне с метилов спирт, което до момента отне живота на 19 души.

За виновник за отравянията са сочени контрабандна водка или ром, съдържащи метанол. Близо 30 души са приети в болница след консумация на опасния алкохол. При някои от тях той е причинил ослепяване, други са поставени в изкуствена кома заради интоксикацията.

В сряда чешките власти забраниха продажбата на спиртни напитки на улични сергии, а от днес тя вече включва барове, ресторанти и магазини, след като бе установено, че част от отровния алкохол е купен от такива места. Чехите посрещнаха мярката на нож.

"Аз съм собственик на бар и никога не съм предлагал нещо некачествено. Мярката е глупава, правителството няма нищо да постигне с този тъп закон. Все едно, ние пак ще се веселим", коментира Пeтeр Яновски.

До момента във връзка с алкохолната афера са задържани 10 души и са конфискувани 5 000 литра от фалшив алкохол. Смята се, че това е най-тежкият случай с алкохолно отравяне в Чехия от 30 години насам.