3 март, освен национален празник на България, е признат също и за официален празник в щата Илинойс. Затова и на тази дата в Чикаго, където е и най-голямата българска общност зад Океана, от 2007 г. българското знаме се вдига на тържествена церемония пред кметството на града.

Там гори Вечния огън на славата.

И тази година, въпреки минусовите температури, десетки наши сънародници дойдоха от всички краища на Чикаго, за да почетат празника на България на централния площад в града.  

Снимка: Симеон Гаспаров

Традицията по празнуването на 3 март започва още през 1960 г., по време на Студената война, когато връзките между Щатите и България са на едни от най-лошите.

Историята разказва, че български имигранти са се срещнали в онези години с кмета на Чикаго Ричард Джей Дейли. Пред него те разказали за тежката история на България и трудностите, които народът ни е преживявал през годините. Кметът много се развълнувал и предложил на градската управа, в Чикаго да празнуват и националния празник на България.

Снимка: Симеон Гаспаров

Така през 1962 г с указ на тогавашния губернатор на щата Ото Кернер, в Чикаго и всички градове на територията на Илинойс 3 март е признат за официален празник.

Времената минават, поколенията се сменят, традицията се забравя, но преди 12 години тя се възражда отново, когато в щата Илинойс на 3 ти март пред площада на кметството се вдига българският флаг.

Снимка: Симеон Гаспаров

Площадът, на който се вдига българското знаме, е не само архитектурна, но и културна  забележителност – кметството на Чикаго се намира в 198-метров небостъргач, а пред него е поставено най-мащабното творение на Пабло Пикасо – високата 15 метра и тежаща 162 тона скулптура, която лично великият испански художник е подарил на жителите на Чикаго.