Фармацевтичните заводи в ЕС се очаква да произведат 3,6 милиарда дози ваксини срещу коронавирус през 2022 г., съобщиха европейски представители, цитирани от Ройтерс. През 2021 г. в ЕС са били произведени 3 милиарда дози.

В света се очаква да бъдат произведени около 20 милиарда дози, най-вече заради увеличените мощности в Китай и Русия. 

В ЕС масово вече се прилагат бустерни дози, след като близо 70% от жителите на съюза са ваксинирани с по две дози. В същото време едва 7% от населението на Африка е напълно имунизирано, сочат данни на ЕС.

От ЕС не уточняват кои производители по колко ваксини ще пуснат. Най-големите заводи в ЕС, произвеждащи ваксини, са тези на Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech).

С производствени мощности в ЕС разполагат и Модерна (Moderna), АстраЗенека (AstraZeneca) и Джонсън и Джонсън (Johnson & Johnson). Новавакс (Novavax), която скоро ще започне да доставя ваксини в Европа, също има заводи в Европа.

До декември ЕС е дарил 350 милиона дози на страни с ниско ваксинационно покритие, по-голямата част от тях по линия на глобалната инициатива COVAX. Едва 120 милиона от тях обаче реално са били доставени поради регулаторни и инфраструктурни пречки.