Днес се навършват 28 години от аварията в АЕЦ Чернобил. В 1 часа и 23минути на 26 април 1986 година в четвърти енергоблок на най-голямата по това време атомна електроцентрала в Съветския съюз избухва взрив, който унищожава напълно реактора.

В резултат в атмосферата са изхвърлени 190 тона радиоактивни вещества. 8 от 140 тона радиоактивно гориво се оказва в атмосферата. 145 000 квадратни километра от териториите на Украйна, Беларус и Русия са заразени с радиоактивност.

Митинг, посветена на годишнината на екокатастрофата, е организиран в Москва, съобщава Интерфакс. В мероприятието, което ще се проведе на Митинското гробище, ще вземат участие заместник-министъра на извънредните ситуации Сергей Воронов, председателят на съюза „Чернобил”, участник в ликивидацията на последиците от аварията Вячеслав Гришин, ликвидарори на чернобилската авария и други.

Междувременно стана ясно, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) планира построяването на нов саркофаг за АЕЦ Чернобил до 2017 година. За това са необходими допълнителни средства, съобщава Би Би Си.

„Имаме достатъчно пари за да продължим проекта до 2015 година, но след това ще ни бъде необходима финансова подкрепа. Стойността на новия саркофаг се изчислява в момента”, заяви ръководителят на департамента по ядрена сигурност на ЕБВР Винс Новак.

"Поколението Чернобил" - специален проект на предаването "120 минути" можете да гледате от 16.00 часа по bTV!