Луксозни хотели в Делхи ще бъдат превърнати в полеви болници за лечение на COVID-19, съобщават "Гардиън". Индия е първата страна в света, която прибягва до тази мярка, въпреки че туристическият бранш в много държави предложи подобна помощ. 

Лечебните заведения в индийската столица са препълнени, а ежедневно броят на новозаразените расте. Тази седмица 25 хотела ще бъдат трансформирани в болници, в които ще бъдат настанени пациенти с леки до умерени симптоми на заболяването. 

Служителите на хотелите също ще бъдат обучени, за да помагат на медицинския персонал. Така, вместо да посрещат гостите с традиционните гирлянди от цветя, те ще им дават болнични дрехи. 

Голяма част от хотелиерския персонал, обаче, не е съгласен с новата роля. Но заради острата нужда от хора, не смятат да откажат. В момента в Делхи са подсигурени 9000 легла за пациенти с COVID-19, но те са крайно недостатъчно. 

Здравните власти предположиха, че ще им трябват около 250 хил. легла до края на юли, за да задоволят нуждите на индийската столица.