Млад мъж се самозапали тази сутрин в столичния жк. „Люлин-9”, съобщи зрител на bTV чрез платформата "Аз, репортерът". От пресцентъра на МВР потвърдиха за инцидента, като уточниха, че на живота си е посегнал 25-годишен младеж, който е настанен в „Пирогов” с много тежки изгаряния.

Сигналът за самозапалването е получен около 8:45 тази сутрин, като нашият зрител разказва, че до идването на полиция, огнеборци и линейка, жители на квартала са се притекли на помощ на горящия мъж и се опитали да го спасят с одеяла и вода.

Кадри от инцидента показват обхванат от пламъци човек в градинка между жилищните блокове, като от информацията към видеото се разбира, че това е вторият опит на младежа.

Той е настанен в УМБАЛСМ „Пирогов”. От болницата съобщиха по-късно през деня, че младежът има 90% изгаряния т.е. на практика цялото тяло, с много дълбоки изгаряния. В момента той е в реанимация, но шансовете му за оцеляване са много малки.

Според психолози, до самозапалването, което е един от най-мъчителните начини човек да отнеме живота си и не е характерно за България, прибягват тези, които искат да привлекат внимание към проблемите си – като не е задължително да става дума за обострени душевни разстройства.

Особено добре пролича това през зимата на 2013 г., когато на фона на социалните бунтове срещу високите сметки имаше ръст на огнените самоубийства.