Публичният сектор в Гърция и синдикатът на моряците призоваха за 24-часова национална стачка в сряда, 16 юни, в знак на протест срещу планираните промени в Закона за труда, съобщават гръцки медии.

Синдикатът на служителите в публичния сектор ще проведе протестен митинг в центъра на Атина от 11 часа. Фериботите и корабите ще останат за 24 часа на док.

Тази сутрин в гръцкия парламент започна дебатът за новия трудов закон. Над 200 депутати са се регистрирали като оратори. Дебатът трябва да завърши с гласуване в сряда вечерта, съобщи сайтът „Кийп токинг Грийс“.

Управляващата партия "Нова демокрация" защити законопроекта като "перспективен", докато всички опозиционни партии настояват за оттегляне на законопроекта.

Тъй като проектозаконът предвижда премахване на основните права на работниците, като например правото на платен извънреден труд и 8-часов работен ден, според опозиционните партии той „ще върне работещите в началото на XIX век“ и ще промени живота им и обществото към по-лошо.

Правителството заяви намерението си да поиска поименно гласуване, но опозицията настоя някои членове да бъдат оттеглени или ги заклейми като противоконституционни.

На 10 юни Гърция вече беше напълно парализирана от 24-часова стачка заради този законопроект.