Американската полиция и ФБР продължават да гадаят какви са били мотивите на стрелеца от Лас Вегас, който в неделя вечерта застреля 59 души на музикален фестивал. Отговорност за атаката си приписа "Ислямска държава", но разследващите не са открили връзка на убиеца с терористични структури.

В хотелската стая на 64-годишния Стивън Падок са открити 23 броя огнестрелно оръжие – автоматични пушки и пистолети. Според полицията в неделя вечерта мъжът е действал сам.

Още 19 единици оръжие са били намерени и в дома на Падок в градче на 120 километра от Лас Вегас. В автомобила му пък е имало амониев нитрат, който може да се използва за изработване на самоделни взривни устройства.

Убиецът от Лас Вегас е използвал специално приспособление за непрекъснато водене на автоматичен огън. Той е успял да вкара целия си арсенал в най-малко 10 куфара, установиха разследващите след разчитане на записите от охранителните камери. 

Какво знаем за стрелеца?

Стивън Падок е на 64 години, местен жител, бивш счетоводител. Няма криминално досие. Баща му е банков обиржия през 60-те години, който бяга от затвора. Бил е в списъка с 10-те най-издирвани от ФБР престъпници, твърди Си Ен Ен.

„Съвсем обикновен, незабележим човек. Казваше, че е нов в района и разучава всички оръжейни магазини. Хареса си нещо от нашите оръжия, но се върна няколко пъти, преди да го купи”, разказа собственик на местен оръжеен магазин.

На много места в града на хазарта се проведоха бдения в памет на жертвите.

Трагедията ще промени ли законите?

След трагедията, темата за притежанието на оръжия и контрола на разрешителните в Щатите отново е на дневен ред.

Щатите с най-либерален режим са Флорида и Тексас. Сред тях попада и Невада.

В Съединените щати в обръщение са 370 милиона оръжия, което е повечето от населението на страната.

Президентът Доналд Тръмп, който се ползва с подкрепата на оръжейното лоби, обяви, че по темата предстои дебат.