Точно преди 21 години лидерите на Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия – Алия Изетбегович, Франьо Туджман и Слободан Милошевич, подписаха в Охайо, САЩ, споразумение, което сложи край на една от най-кървавите войни в Европа след Втората световна война.

По време на войната загинаха над 200 000 души, а няколко милиона бяха принудени да напуснат домовете си.

И тримата лидери вече не са сред живите. Изетбегович и Туджман починаха от тежки заболявания, а Милошевич – в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

По време на войната босненските сръбски сили, ръководени от генерал Ратко Младич и политическият лидер Радован Карададжич, извършиха най-зловещите престъпления в историята на Европа след 1945 година. Те организираха етническо прочистване на територията на Босна и Херцеговина, а в Сребреница, Горажде и Жепа само за няколко дни през юли 1995 година избиха няколко хиляди невинни жертви. Сред тях – много жени и непълнолетни.

Военни престъпления извършват и мюсюлманите и хърватите. Конфликтът се води с особена жестокост, като бойците на всяка от страните не проявяват никаква милост към своите доскорошни приятели, съседи и колеги.

Преговорите в САЩ продължиха три седмици – от 1 до 21 ноември 1995 г. Основни посредници бяха Ричард Холбрук и Уорън Кристофър. Споразумението, по-известно като Дейтънското мирно споразумение, утвърди създаването на Мюсюлманско-хърватската федерация и на Република Сръбска.

Две десетилетия по-късно продължават споровете относно договора от Дейтън, а копието от договора за босненската страна официално се води за изчезнало.

Босна е югорепубликата, която най-трудно намира пътя си към просперитет, в немалка степен – и заради принципа на управление, при който представителите на трите етнически общности трябва да стигнат до консенсус.

Днес страната се смята за един от най-големите „резервоари” за джихадисти в Европа (ИДИЛ нееднократно е припомняла за Сребреница в пропагандните си материали), а Република Сръбска все по-ясно говори за отделяне от федерацията – даже и това да възпламени конфликта отново.