Светът си спомня за жертвите на терора от 11 септември 2001-а година. Отбелязваме точно 21 години от атентата, при който загинаха близо 3 хиляди души в САЩ.

Възпоменателни церемонии имаше в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания, където се разбиха похитените от терористи 4 самолета.

Роднини и близки прочетоха имената на загиналите при атаките, в памет на жертвите. Имаше и няколко минути мълчание.

Вицепрезидентът Камала Харис присъства на церемонията, на мястото на кулите близнаци, на Световния търговски център в Ню Йорк.

Президентът Джо Байдън беше в Пентагона. Именно там преди 21 години се променя живота на пенсионирания вече полковник Мерилин Уилис, която оцелява като по чудо при разбиване на самолета в сградата.

„Когато тази силна експлозия се случи, стаята се изпълни с дим, ударната вълна  беше толкова силна, че ме изхвърли на другия край на стаята“, разказва тя.

Докато търси начини да излезе от Пентагона, Мерилин попада на нейната колежка, която е ранена. Изкарва я от сградата, носейки я на гърба си.

По пътя към изхода от Пентагона, Мерилин среща още няколко души, които  решават да я следват. Успяват  да разбият прозорец, да скочат и да се спасят.

„След време като се върнах в сградата, инженери ми казаха, че сме тръгнали да се спасяваме към лявата страна на сградата, а не надясно, защото дясната страна на Пентагона е тази, която се е срутила“, добави тя.

Мерилин Уилис лежи седмица в болница и оцелява, месеци отнемат да се възстанови физически, и години психически. Именно заради атентата, решава да замине за Афганистан през 2012, което е и последната й мисия като военен преди да се пенсионира.

„Пристигнах в Афганистан в деня, в който Осама бин Ладен беше убит. И си помислих не мога да повярвам, как животът ми е продължава да е преплетен с 11 септември“.

Сега разказва, че живее втори живот. Живот, в който има повече време за семейството си и близките си.