Изминалата 2021 г. се нарежда сред седемте най-топли в историята, като средната температура на Земята е била с 1,11 градуса по Целзий над стойностите, измерени през втората половина на XIX век, предадоха информационните агенции, като цитираха Световната метеорологична организация (СМО), която е част от ООН.

"Въпреки че средната глобална температура временно се понижи в периода 2020-2022 г. заради природния феномен Ла Ниня, 2021 г. беше една от седемте най-топли години, откакто се правят систематични наблюдения на времето и климата", се казва в доклада.

Очаква се глобалното затопляне и други дългосрочни тенденции, свързани с климатичните промени, да продължат заради рекордните нива на парникови газове в атмосферата, пише БТА.

Средната температура на планетата миналата година е била с около 1,11 градуса по Целзий над прединдустриалните нива от 1850-1900 г., уточняват експертите. Така 2021 г. стана седмата година, в която глобалните температури надвишиха тези нива с един градус. СМО се позовава на данни от големите световни центрове за наблюдение на времето и климата.

Трите най-топли години досега са 2016, 2019 и 2020. Природният феномен "Ел Ниньо" имаше принос за измерената рекордно висока средна температура на Земята през 2016 г.

"Изминалата 2021 г. ще бъде запомнена с рекордните температури от около 50 градуса по Целзий в Канада, сравними с горещината в пустинята Сахара в Алжир, както и с изключително силните валежи и смъртоносните наводнения в Азия и Европа, сушата в части от Африка и Южна Америка", заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Той подчерта също, че промяната на климата и свързаните с времето бедствия оказват катастрофално въздействие върху населението на всички континенти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!