Общото събрание на ООН провъзгласи 2014 г. за Международна година на солидарност с палестинския народ. Съответната резолюция бе приета днес с огромно мнозинство от страни-членки на световната организация. В подкрепа на документа гласуваха 110 страни, против бяха 7, а 56 се въздържаха.

През ноември м.г. Общото събрание на ООН даде на Палестина статут на наблюдател в световната организация. На 19 ноември тази година палестинската делегация на ООН гласува за първи път – за избирането на един от съдиите на Международния трибунал за бивша Югославия.

В посланието си по повод на Международния ден за солидарност с палестинския народ генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун припомни на страни тяхната отговорност за реализацията на правото на палестинския народ на самоопределение. Той също така призова палестинците и израелците да дадат всичко от себе си за решаване на двустранните въпроси чрез преки преговори, които бяха възобновени през август миналата година, предаде ИТАР-ТАСС.

В същото време генералният секретар посочи , че е необходимо страните да се въздържат от стъпки, подкопаващи взаимното доверие, по-специално изграждането от страна на Израел на селища в окупираните територии, както и ракетните атаки срещу еврейската държава от Ивицата Газа.