Съединените щати и светът се готвят да отбележат 20 години от атентатите на 11 септември. Тогава четири самолета се разбиха в двете кули на Световния търговски център в Манхатън, в Пентагона - във Вашингтон и в поле в щата Пенсилвания. Близо 3000 са жертвите.

Полицията, ФБР и тайните служби вече отцепват района около Кота нула – мястото, където бяха двете кули близнаци. В събота на това място се очаква да пристигне американският президент Джо Байдън и да участва в традиционната церемония, на която близки и роднини на жертвите четат техните имена.

20 години по-късно раните може би са заздравели, но не и отминали.

Минути след трагедията в Ню Йорк, фотографът Шанън Стейпълтън е сред първите, които запечатват разрухата. 20 години по-късно мъжът си спомня за ужаса и травмата.

"Засегна ме психологически. През следващите няколко години сънувах кошмари. Правех снимки на излизащите от сградите хора. Адреналинът растеше и тогава се сетих за бременната ми съпруга. Казах си "Трябва да се измъкна оттук". Прокарах си път през развалините и избягах през 3 пресечки", разказва фоторепортерът.

Той споделя, че след атентатите прекарва 2 години в самота и изолация. Налага се да посещава психотерапевт. След като се подобрява, Стейпълтън се отдава на кариерата си и никога не поглежда към най-черния ден в живота си.

А друг оцелял - Том Канавън, 20 години по-късно гордо носи татуировката на кулите близнаци с надпис "Оцелял". Мъжът е на 47-ия етаж на Северната кула и провежда разговор с колеги.

"Последва голям взрив. Слязохме по стълбите. Всичко беше наред, докато не стигнахме до сутерена и всичко се срути. Бяхме заклещени с още един човек. Започнахме да пълзим и да търсим изход", спомня си той.

Том споделя, че само в рамките на няколко метра е усетил два различни свята.

"Няма ден, в който да не мисля за случилото се – без значение дали е човек, шум или просто самолет, който лети ниско", казва той.  

Днес Канавън споделя, че 11 септември е част от него. И често се сеща за своите колеги, които не са имали неговия късмет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!