20 години след смъртта на британската принцеса Даяна стотици почетоха паметта ѝ – най-вече в Лондон и Париж, където тя загина на 36-годишна възраст.

На 31 август 1997 г. лимузината, в която принцеса Даяна пътуваше заедно със своя приятел Доди ал Файед и шофьора им, катастрофира в парижкия тунел „Алма”, докато беше преследвана от папараци на мотоциклети.

Дните след смъртта ѝ бяха едни от най-мрачните в 65-годишното управление на кралица Елизабет II. Някои от монархистите се страхуваха, че вниманието към Даяна ще отприщи недоволство към кралицата.

Начинът, по който принцесата бе отлъчена от кралското семейство след развода си с принц Чарлз, разгневи много британци. Враждебността им бе насочена главно към Камила Паркър-Боулс, любовница, а впоследствие и съпруга на принц Чарлз.

Снимка: EPA

Днес британци и туристи полагаха цветя и снимки пред двореца Кенсингтън в Лондон. Принцовете Уилям и Хари почетоха публично паметта на майка си вчера, като посетиха дома ѝ, мемориалната градина и благотворителни организации, с които тя работеше. Днес те ще скърбят далече от чуждите очи.

Останалите членове на кралското семейство, включително и кралица Елизабет II, не планират участие в официални паметни мероприятия.

Много хора почетоха паметта на принцеса Даяна и близо до мястото на фаталната катастрофа в Париж, като положиха цветя, оставиха снимки и послания до неофициалния ѝ мемориал.

Принцеса Даяна е един от символите от края на XX в. Като модна икона и филантроп тя очарова с топлотата си много хора. Принцесата подкрепяше борбата със СПИН, посещаваше болници, убеждаваше хората, че тези болни не трябва да бъдат изолирани.

Тя беше много активна и в борбата срещу противопехотните мини.

Снимка: EPA

Във връзка с тъжната 20-годишнина, АФП припомня десет от най-важни дати в живота на Лейди Ди.

– 1 юли 1961 г. – Даяна Спенсър се ражда в Сандрингам, Източна Англия;

– 29 юли 1981 г. – омъжва се за британския престолонаследник принц Чарлз;

– 21 юни 1982 г. – ражда Уилям, втори по ред за наследяване на британската корона;

– 15 септември 1984 г. –ражда втория си син Хари;

– 10 април 1987 г. – ръкува се с болен от СПИН и снимката обикаля света, защото по това време подобни хора са изолирани от обществото;

– 9 декември 1992 г. – разделя се с принц Чарлз. Няколко месеца преди това Андрю Мортън разкрива в нашумялата биографична книга „Даяна, нейната истинска история” подробности за неуспеха на брака ѝ, булимичните ѝ кризи и опитите ѝ за самоубийство;

– 20 ноември 1995 г. – в интервю за Би Би Си тя признава изневерите си, разказва и за тези на принц Чарлз и поставя под съмнение способността му да бъде добър крал;

– 28 август 1996 г. –развежда се с принц Чарлз;

– 25 юни 1997 г. –дава свои рокли за продажба на търг, за да подкрепи борбата срещу рака и срещу СПИН - две много скъпи за нея каузи. Продажбата носи 5,7 милиона щатски долара;

– 31 август 1997 г. – умира в автомобилна катастрофа в Париж заедно с приятеля си Доди ал Файед.

Вижте още във видеото: