Две години след трагедията със срутването на виадукта в Генуа, новият мост на града е готов за откриване. Проектът беше завършен за по-малко от 19 месеца.

Италианският архитект Ренцо Пиано проектира новия мост. Дизайнът му включва извита гладка долна част, която наподобява кораб. Така проектантът цели да почете мореплавателната история на Генуа.

Снощи виадуктът беше осветен в цветовете на италианския флаг, а официалната церемония по откриването ще бъде тази вечер. Първи по новото съоръжение ще премине италианският президент Серджо Матарела.

Тържеството предизвика полемики и е бойкотирано от семействата на жертвите. Те го намират за неуместно, спомняйки си за трагедията от 2018 г.

На 14 август преди две години старият мост се срути заедно с движещите се по него десетки коли и камиони по време на проливен дъжд. Като основна причина за рухването беше посочена лошата поддръжка на пътното съоръжение.

В инцидента загинаха 43-ма души. Техните имена ще бъдат прочетени по време на церемонията за откриването на новия мост.

Новото съоръжение е високотехнологично и разполага с 4 робота, които ще следят за износвания и изменения в структурите. С помощта на специална система ще се контролира и влагата, за да се намали корозията на конструкцията. Целта е да не се повтори трагедията със стария виадукт.