Внучката на президента Джо Байдън - Наоми, се венча за Питър Нийл през почивните дни в Белия дом при необичайно ниски температури и засилен медиен интерес. Това е едва 19-ата сватба, която се провежда на Южната морава или в Розовата градина на емблематичната сграда. Целемонията обаче е първата, по време на която във вярност се врича внучката на действащия президент.

Снимка: Getty Images

Наоми и Питър си размениха заветното „Да“ малко преди обяд на 19 ноември пред малък кръг от гости, които бяха седнали на бели сгъваеми столове. Южната морава на Белия дом беше украсен с венци и гирлянди от бели цветя. Гостите започнаха да пристигат часове преди церемонията, като някои жени бяха избрали обувки с отворени пръсти въпреки студа.

Младоженците решиха да държат журналистите отвън, въпреки че церемонията беше на открито. 28-годишната Наоми Байдън е адвокат във Вашингтон, а 25-годишният Нийл наскоро завърши юридическия факултет към Университета на Пенсилвания и работи в юридическия център на Джорджтаунския университет във Вашингтон. 

От известно време двойката живее в Белия дом. Наоми и Питър се запознават преди около четири години в Ню Йорк и оттогава са заедно, съобщиха от президентската администрация и допълниха, че Нийл е предложил брак на внучка на Джо Байдън през септември 2021 г.

За да отговорят на обществения интерес, първоначално президентът и първата дама планираха да направят изявление и да пуснат снимки от церемонията. Но в последствие стана ясно само това, че символичен домакин на събитието ще бъдат родителите на младоженците, а семейство Байдън ще плати всички разходи.

Сватбата предизвика небивал интерес в САЩ, а от президентската администрация припомниха, че на Южната морава, както и в Розовата градина, са се сключили още 18 брака в над 200-годишната история на Белия дом.

Снимка: Getty Images

Девет от сватбите са били на дъщери на действащи президенти. Последният ритуал беше на дъщерята на 37-ия президент на Ричард Никсън – Триша, през 1971 г. Преди това на Южната морава се венча и дъщерята на 36-ия президент Линдън Джонсън – Линда, през 1967 г.

Снимка: Getty Images

Там се врекоха във вярност племенници, синове, братя и сестри на различни президенти. Гроувър Кливланд, който два пъти е бил президент на САЩ, също се жени в Белия дом. Някои от сватбите са отворени за отразяване от медиите, докато други - не.

Снимка: Getty Images

Журналисти бяха допуснати до сватбата на Триша Никсън и Ед Кокс - първата сватба, организирана в Розовата градина. Ритуалът на брата на първа дама Хилъри Клинтън през май 1994 г. обаче остана закрита за медиите. След това обаче говорителят на семейство Клинтън разказа подробности около събитието и пусна снимки.

Същото се случи и на сватбата на личния фотограф на Барак Обама - Пийт Соуза през октомври 2013 г. Той се врече във вярност на дългогодишна си партньорка Пати Лийз. Белият дом не допусна журналисти до частната церемонията в Розовата градина, а по-късно от президентската администрация дадоха кратко изявление.

Снимка: Getty Images

От Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, която се застъпва за достъпа на пресата до емблематичната сграда, заявиха днес, че са „дълбоко разочаровани“ от това, че президентската администрация е отхвърлила искането им за отразяване на сватбата на Наоми Байдън и Питър Нийл.

„Сватбите в Белия дом винаги са били отразявани от пресата, така че желанието на президентското семейство за уединение трябва да бъде балансирано спрямо обществения интерес към събитие, случващо се в емблематичната сграда“, се казва в изявление на Асоциацията на кореспондентите.

Сватбата е само едно от малкото събития, към които хората има интерес. През следващият уикенд Байдън ще отбележи 80-ия си рожден ден с членовете на семейството си. Неговата съпруга и първа дама на САЩ Джил е организирала градински брънч.