180 000 ученици са се ваксинирали срещу коронавирус в Унгария през това лято, съобщава държавната информационна агенция Ем Те И. Освен това още 50 000 младежи са регистрирани в правителствената кампания за ваксинация в началото на септември.

Междувременно, броят на ваксинираните учители в Унгария е достигнал 85%. Въпреки високите резултати, правителството в Будапеща ще се стреми допълнително да увеличи броя на ваксинираните деца, за да се затрудни предаването на заразата по време на учебната година.

Въпреки очакването на четвърта вълна, няма разпоредба за задължително носене на маски или измерване на температурата в училище, посочи ръководителят на националната работна група по ваксини Ищван Дьордж.

Какво е положението у нас

Учениците, които ще бъдат напълно защитени от коронавирус преди първия учебен ден са, 8935, става ясно от справка на здравното министерство, цитирана от онлайн изданието на в. „Монитор“.

Към 15 септември общо 4668 деца на възраст между 12 и 17 години ще бъдат със поставена първа и втора доза. От тях с валиден COVID сертификат ще са 2278.

Процентът на ваксинираните учители в България е все още нисък. По разчет на МОН към средата на юли са ваксинирани около 40% от директорите и около 30% от учителите.  От началото на юли само 4% от училищата в България са с над 70% ваксиниран персонал.