Броят на заразените с коронавируса във Франция през последното денонощие скочи на 18 000 при по-малко от 7000 преди седмица, предупреди днес здравният министър Оливие Веран, според когото причина за рязкото увеличение е вариантът „Делта“ на вируса, предаде „Франс прес.“

"Това означава, че имаме увеличение на циркулацията на вируса от порядъка на 150% за седмица: такова нещо никога не сме наблюдавали, нито при първоначалния щам на коронавируса, нито при британския, южноафриканския или бразилския му вариант", каза той.

Подобно равнище на положителните случаи не е регистрирано от средата на май.

"Имаме оръжие - ваксинацията. Не е време за съмнения, за колебания, време е за колективен имунитет, става въпрос за колективна отговорност и това е единственото средство, с което разполагаме, за да се отървем веднъж завинаги от вируса", подчерта Веран.

След продължил няколко седмици спад броят на случаите на коронавирус във Франция започна осезателно да расте поради по-заразния индийски вариант. Правителството се опасява, че умножаването на случаите, което за момента се наблюдава главно при младите хора, може да засегне и неваксинирани възрасти или уязвими хора и това да доведе до по-голям брой пациенти в болниците.