Седемнайсет страни са заявили желание да приемат на своя територия сирийски бежанци, които желаят да се установят там, съобщи върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш, цитиран от АФП.

На пресконференция в Женева след заседание на Изпълнителния комитет на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Гутереш добави, че тези държави могат да приемат над 10 000 сирийски бежанци.

„Сред 17-те страни, които са готови да участват в програмата на ООН за настаняване на сирийските бежанци, за пръв път присъства Мексико. Останалите традиционно приемат бежанци”, уточни Гутереш. След пресконференцията на Гутереш ВКБООН уточни, че участието на Мексико ще се ограничи до финансов принос.

Държавите са Австралия, Австрия, Германия, Дания, Испания, Канада, Люксембург, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия, САЩ, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Швейцария и Швеция.

В Женева се състоя среща на високо равнище за хуманитарното положение в Сирия и последиците от него. Тя завърши с призив към „спешни международни действия" за облекчаване на икономическото и социално бреме на съседните на Сирия страни, които са приели над 2 милиона сирийски бежанци. Това са основно Ирак, Йордания, Ливан, Турция и Египет.

В срещата в Женева участваха представители на 135 страни, седем междуправителствени организации, Световната банка, девет агенции на ООН и 29 неправителствени организации.

Сред присъстващите бяха външните министри на Ирак, Йордания и Турция, министърът по социалните въпроси на Ливан и заместник-външният министър на Египет.