Австралия e в плен на гореща вълна. Властите призоваха хората да избягват дългия престой на открито и да се грижат за доброто си хидратиране.

Стотици австралийци търсят спасение от жегите на плажа в Сидни. Специални плажни патрули наблюдават излезлите под жаркото слънце за признаци на дехидратация.

Снимка: Bureau of MeteorologyНационалната метеорологична служба издаде предупреждение за температури от над 40 градуса по Целзий.

Това е с почти 15 градуса над средната максимална температура за декември. Горещата вълна повиши и риска от горски пожари.

Рекордни горещини за декември са регистрирани на летището в Сидни. В 13:01 часа местно време там са измерени 43,5 градуса, което е малко повече от рекорда поставен през 1994 г, когато температурите на въздуха доостигат 43,2 градуса.

Бюрото по метеорология води статистиката за това място от 1929 г.

Към 16:00 часа в Нов Южен Уелс е имало сигнали за около 85 пожара, 38 от тях все още не са овладени. С горещите северозападни ветрове, които повишават температурите в по-голямата част от щата, екипите са изправени пред особени условия.

Обажданията към Спешна помощ също се увеличават. Регистрирани са около 20% повече сигнали в сравнение с нормален летен ден. В района на Сидни се очакват ветрове с пориви до 90 км/час. Тъй като охладителните уреди натоварват все повече мрежата, хиляди души съобщават за прекъсвания в елекетрозахранването.

Междувременно в Мелбърн вали проливен дъжд, като между него и Сидни има разлика от 23 градуса. На места бурята е отнесла десетки покриви на сгради.