Операция на Интерпол, насочена срещу незаконния хазарт по време на Евро 2020, доведе до 1400 ареста и изземването на 7,9 милиона долара в брой, съобщи базираната в Лион Глобална агенция за престъпността.

Акции в Азия и Европа също доведоха до конфискация на компютри и мобилни телефони, свързани със залози за почти 465 милиона долара, предаде АФП.

"Докато повечето от нас гледаха Европейското първенство по футбол на УЕФА като обикновени фенове, стотици специализирани служители в 28 държави бяха по следите на организирани престъпни групи, възнамерявали да спечелят милиони от незаконни хазартни игри и свързаните с тях дейности по пране на пари", се казва в изявление на Интерпол.

Полицията в Хонконг задържа повече от 800 заподозрени, "включително предполагаем ръководител на букмейкърски синдикат", се казва още в изявлението.

В това, което е описано като една от най-успешните операции в Хонконг, са конфискувани 2,7 милиона долара в брой и описани подробно стотици милиони залози.

В Италия пък операция SOGA VIII е инспектирала 280 пункта за залагания, а наложените санкции са за 1,3 милиона евро за незаконни схеми за залагане. Общо осемте операции на Интерпол са довели до повече от 19 000 ареста, конфискации на пари в размер на над 63 милиона долара и затваряне на над 4000 незаконни пункта за залагания.