Министерството на външните работи препоръчва да не пътуваме до Малдивите. Причината е увеличаване на заразените и карантинираните българи в Република Малдиви.

Радослав Каракадаков е на почивка на един от островите в Индийския океан от 5 дни. Казва, че не се притеснява и дестинацията "Малдиви" е безопасна.

„Ние излизаме само с PCR тестове и се прибираме с PCR тестове. Така че защо Малдиви? Не мога да преценя. Тук е възможно най-сейфти мястото, най-безопасното, понеже няма никакъв достъп за външни хора“, разказа Радослав.

Той допълни, че мерките се спазват стриктно:

„Мерят ти температурата, на обяд, на вечеря, при всяко влизане в ресторанта. Персоналът на 100% е с маски. Всеки ден се дезинфекцира абсолютно всичко“.

От началото на март има 14 случая на карантинирани българи на Малдивите, като 13 от тях са с положителен PCR резултат, казаха за bTV от пресцентъра на външното ни министерство.

"Задължителната карантина, която се изисква по здравния протокол на Република Малдиви, е за срок от 14 дни. Заразените граждани и контактните се изолират в отделни стаи за 14 дни.

Според туристическите агенции е възникнал проблем за българи, които са поели разходите си за карантиниране, защото са били без застраховка.

„Много е важно всички да пътуват с медицинска застраховка, която включва и COVID покритие. Тя включва, освен ако се разболеете, и разходи по карантината, ако се наложат такива“, обясни Петър Стоянов, директор на туристическа агенция.

Препоръчва се още: в случай на контакт със заразен, или пък при положителен тест да се изпълняват разпорежданията на местните здравни власти, и да се следи информацията от здравното министерство на Малдивите.