Четиринайсет души се водят безследно изчезнали в Украйна при пожар в Одеса, съобщи президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Огънят обхванал вчера сграда в центъра на града, където са разположени помещения на средни и висши учебни заведения. Загинала е 16-годишна студентка, по последни данни пострадали са още 29 души.

Снимка: btvnovinite.bg

Стихията е тръгнала от 3-ия етаж на гимназия по икономика, хотелиерство и ресторантьорство.

Тази сутрин пожарът бе потушен, но десетки огнеборци все още претърсват развалините на шестетажното здание, частично разрушено.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината за пожара все още не е известна, но според местни медии електроинсталацията в сградата не е сменяна от 1966-та година.

Володимир Зеленски изрази във „Фейсбук” надежда да бъдат открити живи, колкото може повече от изчезналите.

Сред ранените има седем пожарникари, петима от пострадалите са в тежко състояние. Властите са започнали разследване по случая. Едноминутно мълчание бе обявено в украинския парламент Върховната рада. Във връзка с пожара 5 и 6 декември са обявени за траурни дни в Одеса, където са отменени всички официални и празнични мероприятия.  

Министерството на външните работи съобщи, че при пожара няма данни за пострадали български граждани. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до украинския премиер Олексий Гончарук по повод пожара в сградата на Одеския колеж по икономика, право и хотелско-ресторантски бизнес.