Навършват се 130 години от изграждането на българската православна църква „Свети Стефан“ в Истанбул, известна като Желязната църква.

В храма беше отслужена Божествена света литургия, на която присъстваха вицепремиерът Илияна Йотова и вселенският патриарх Вартоломей.

"И сякаш в стените на този храм можем да разчетем - ние сме тук, ние сме народ със своя култура и история. Казвам тези неща и настръхвам от вълнение, защото трябва да знаем прекрачвайки прага тук, че тази църква е един и символите на българското единение", посочи Йотова.

"Православните народи знаят, че именно в църквата е съсредоточена истината, която ги е спасявала в миналото, която ясно ги засвидетелства в настоящето и им гарантира пътя към бъдещето", каза в своето слово патриарх Вартоломей.

Вицепремиерът Йотова откри новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал „Шишли“. То е основано преди 6 години и е единственото българско училище в Турция. В училището вече се обучават близо 60 деца.