Измамите с фалшива или кражба на самоличност са едни от най-разпространените в световен мащаб.

Всяка година средно 12 млн. души стават обект на престъпления, свързани с кражбата на самоличност. От тях, 3 млн. души са вече починали. Данните идват от най-голямата световна компания, произвеждаща софтуер, който предпазва кредитни карти и мобилни телефони от скиминг устройства.

Младите хора и студентите са особено застрашени от подобни престъпления, тъй като повечето имат чисти финансови и кредитни досиета и това позволява техните лични данни да бъдат използвани с престъпни цели.

Около 7% от всички хора, използващи смарт телефони, са ставали обект на измама, свързана с кражба на самоличност. Причини за това са следните факти: 62% от тях нямат парола на мобилните си телефони, а 32% запазват личните си данни на телефоните.

В поредица от репортажи в bTV Новините репортерът Росен Цветков разказа за старателно изграденият фалшив образ Александър Николов – измамник, успял да открадне хиляди левове от потребители в социалните мрежи.

Най-често фалшивите самоличности и кражбата на лични данни се използват с цел финансова измама.

Подобно изграждане на фалшива самоличност и използването на снимки на непознати в социалните мрежи не е нещо непознато в световен мащаб.

В историята има стотици случаи на подобни измами, които са свързани с кражбата на самоличност или изграждането на изцяло нова такава.

Първин Уорбек

Една от най-старите подобни измами е през XV век, когато Първин Уорбек – иконом на благороднически фамилии в Англия, започва да се представя за тогавашния крал на Англия Хенри VII. Много благородници били заблудени от измамата, като кралете на Франция и Шотландия били абсолютно убедени, че разговарят с краля.

Амар Сингх

Цената на най-скъпата подобна измама възлиза на 13 млн. долара. В продължение на години съпрузите Амар и Неха Сингх успяват да откраднат личните данни на хиляди хора от цял свят. Тази информация по-късно била използвана за регистриране на нови кредитни карти във Великобритания.

Кражбата на самоличност не е необичайна и за известните личности. Световноизвестният актьор Гари Олдман имал сериозни проблеми с подобно престъпление, след като Марк Туфано дълго време се представял за Олдман. Измамникът даже успял да убеди няколко продуцентски компании, че приема роли, предлагани на Олдман.

Безспорно обаче най-големият измамник в историята, който години наред е живеел, скрит зад фалшиво изградени самоличности, е американецът Франк Абигнейл.

Франк Абигнейл

Преди да навърши 21 години, Абигнейл успешно се представял за адвокат, лекар, специален агент и пилот на компанията „Пан Ам”. Благодарение на фалшивите си самоличности, той е успял да осребри стотици фалшифицирани чекове и да открадне милиони долари.

По-късно Абигнейл бива заловен и лежи в затвора, но сключва сделка с ФБР и в момента работи като консултант за финансови измами в специалното бюро.

Именно неговата история е разказана във филма „Хвани ме, ако можеш”, а главната роля е изиграна от носителя на „Оскар” Леонардо ди Каприо.