Навършват се 4 години от трагедията в Беслан. Тогава загинаха 334 души, от които 186 деца. В града ще се проведат тридневни траурни церемонии в памет на жертвите.

Както на 1 септември 2004 година, и днес училищният звънец удари, но след това замлъкна точно в 09:05 ч. местно време, когато преди 4 години проехтя първият изстрел. Хиляди хора се събраха в училищния двор, за да положат цветя и да запалят свещи. Драмата в Беслан в Северна Осетия продължи три дни.

След като завзеха училището и взеха за заложници над 1200 души, похитителите ги затвориха във физкултурния салон. Те заплашиха, че ще взривят всички, ако не бъдат изпълнени техните искания.


На 3 септември спецчастите щурмуваха училището, след като в сградата проехтяха две експлозии. При престрелките и последвалите взривове на заложените експлозиви загинаха 334 души.

27 деца останаха сираци. Жертвите са погребани в мемориално гробище, което хората наричат Градът на ангелите. При трагедията пострадаха 728 души, като 87 деца останаха инвалиди за цял живот.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В БЕСЛАН? (справка bTV.bg)

Равносметката от терористичния акт в Беслан е - 1128 деца и възрастни са взети за заложници в училище в Беслан на 1 септември 2004 година, 334 са загиналите - 186 деца намериха смъртта си в ръцете на терористите, 10 служители на спецчастите "Алфа" и "Вимпел" на Федералната служба за сигурност на Русия загубиха живота си за освобождаване на похитените, 728 заложници и жители на града са ранени, а също и 55 сътрудници на специалните части, спасени са 918 човека. Като цяло пострадалите при терористичния акт са 1315 души.

В сряда, 1 септември 2004 година, група въоръжени бойци с маски и бронежилетки навлиза в Беслан с три автомобила ГАЗ-66, УАЗ и ВАЗ-2110 и превзема училище №1. В момента на вземането на заложници и в първите часове след това терористите убиха 17 човека.

Бойците поставиха децата по прозорците с цел да не допуснат щурм

на сградата и съобщиха, че ще убиват по 50 заложника за всеки техен убит човек и по 20 – за ранен. Физкултурният салон на училището беше миниран, а терористите заплашиха да взривят сградата в случай на щурмуване.

Първоначално исканията на похитителите бяха да се срещнат с президента на Северна Осетия Александър Дзасохов, президента на Ингушетия Мурат Зязиков и детския доктор Леонид Рошал. Те настояваха да бъдат освободени от затворите осъдените за тероризъм в Ингушетия. По-късно

похитителите поискаха да бъдат изведени руските войски от Чечня

и да бъдат прекратени военните действия там. В случай че изтеглянето започне, те обещаха да освободят десет деца, а когато военните напуснат част от районите, да пуснат децата до 10 години, а след пълното изтегляне - всички заложници. Ако президентът на Русия Владимир Путин не приеме предложенията, исканията бяха той да подаде оставка - тогава всички заложници ще бъдат освободени, а похитителите ще се върнат в Чечня.

Първият контакт с похитителите беше осъществен към 19 ч.,

когато те поискаха храна и вода. В хода на преговорите те отказаха да дадат вода, храна и лекарства на заложниците, мотивирайки се, че може да съдържат психотропни вещества.

От 1 до 3 септември контакт с похитителите се опитаха да осъществят съветникът на президента на Русия Асламабек Аслаханов, детският лекар Леонид Рошал, а също така и представители на властите и обществени дейци.

На 2 септември похитителите се съгласиха да преговарят с бившия президент на Ингушетия Руслан Аушевим, след което освободиха 26 заложници – жени и деца. Eдновременно с опитите за преговори

в Беслан пристигнаха подразделения на почти всички силови ведомства

– отрядите "Алфа" и "Вимпел", Федералната служба за сигурност на Русия, военнослужещи от вътрешни войски на Министерство на вътрешните работи и 58-а армия на Министерство на отбраната, отряд от Министерство на извънредните ситуации, сътрудници на милицията и правоохранителните органи на Северна Осетия.

Границите на републиката бяха затворени,

цялото ръководство на Северна Осетия, начело с президента Александър Дзасохов беше на мястото на инцидента. Там присъства и Генералният прокурор на Русия Сергей Фридински.

В петък около обяд оперативният щаб успя да договори предаването на телата на заложниците, които бяха убити в първите дни.

Когато спасителите от Министерство на извънредните ситуации започнаха да пренасят телата, във физкултурния салон на училището избухнаха два мощни взрива. Част от заложниците се опитаха да избягат и терористите ги застреляха. В отговор,

специалните сили бяха принудени да започнат непланиран щурм

на зданието. Операцията по освобождаването на похитените и ликвидирането на терористите продължи до петък вечерта. Сградата на училището беше частично разрушена.

По официални данни на Генералната прокуратура на Русия, в резултат на терористичния акт от 1 до 3 септември, 2004 година

загинаха 334 човека, в това число 317 заложници, 186 от които деца

Сред загиналите са и 10 сътрудници от специалните части "Алфа" и "Вимпел" на Федералната служба за сигурност на Русия.

Ранени са 728 заложници и жители на града,

а също и 55 сътрудници на ФСБ, Министерство на извънредните ситуации, милицията и военнослужещи.

По данни на следствието, в училището терористите са държали 1128 заложници. При провеждането на спецоперацията бяха спасени 918 човека. Като цяло, пострадали от нападението над училището са 1315 човека.

След терористичния акт, в болници в Северна Осетия, Москва, Ростов-на-Дон са приети 297 човека, в това число 192 деца.

29 страни оказаха хуманитарна помощ на пострадалите. Обемът на помощите беше 3300 тона, а стойността – повече от 3 милиона евро.

По данни на Генералната прокуратура, групата, извършила нападението на училището се е състояла от 32-ма човека, в това число две "смъртници". В хода на операцията беше задържан един терорист – Нурпаши Кулаев. Останалите бяха убити. Освен това, похитителите са използвали силни психотропни вещества, благодарение на което успяват да окажат жестока съпротива на спецназа.

Установена е самоличността на 22-ма терористи

През октомври 2004 година заместник-главният прокурор на Русия Николай Шепел съобщи, че организатори на терористичния акт в Беслан са Шамил Басаев и Аслан Масхадов. Освен това, бойците, организирали превземането на училището, имат участие и в други терористични актове в Москва през 2002 година и в Ингушетия през 2004 година.

Лидерът на чеченските бойци Аслан Масхадов беше убит при спецоперация на 8 март 2005 година в Чечня.

По данни на следствието, ръководството на нападението на училището в Беслан се е осъществявало зад граница, а сред унищожените терористи е имало граждани на арабските страни.

По данни на Федералната служба за сигурност, към терористичния акт в Беслан е съпричастен и международният терорист, представител на "Ал Кайда" Абу-Дзейт, който беше убит в Ингушетия на 16 февруари 2005 г..

През октомври 2004 година срещу няколко сътрудници на полицията в северна Осетия бяха възбудени углавни дела по обвинение в небрежност.

Няколко седмици след атентата в Беслан беше създадена парламентарна комисия за разследване причините и обстоятелствата на терористичния акт. За времето на работата на комисията нейните членове се срещнаха със стотици свидетели.


През май 2005 година във Владикавказ започна дело срещу единствения останал жив терорист Нурпаш Кулаев, роден през 1980 г. Срещу него са предявени обвинения по осем члена от Наказателния кодекс, в това число бандитизъм, тероризъм, убийство, посегателство на живота на сътрудници на правоохранителните органи, вземане на заложници, незаконно притежаване на оръжие, боеприпаси и взривни вещества.

Трагедията в Беслан в снимки:

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1184.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1185.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1187.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1188.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1192.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1193.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1191.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1190.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1194.jpg

 

http://static.btv.bg//media/gallery/gallery_photo_263_1195.jpg

 

Снимки: beslan-2004.boom.ru