Приключи мащабната миньорска стачка в Румъния, при която около 1100 работници отказаха да излязат от галериите на рудниците „Парошен”, „Петрила” и „Урикан” в долината на река Жиу, предаде БТА, позовавайки се на агенция „Аджерпрес”.

Трудовият конфликт бе потушен късно вечерта в петък, след като бе подписан договор с държавния енергиен комплекс „Хунедоара”. С него се гарантира изкупуването на черните каменни въглища от трите мини до края на годината на цена, която е съобразена със стойностите на пазара.

Председателят на синдиката „Черни каменни въглища" Ласло Домокос обяви снощи около 21:00 часа, че смята конфликта за приключил. Синдикалистът каза, че е представил на колегите си договор, валиден до 31 декември 2013 г., който предвижда 220 000 тона въглища да бъдат купени на цена от 57 леи/гигакалория, като цената за следващия месец ще бъде определена на базата на алгоритъм, включен в договора.

Трите мини са губещи и са част от Национално дружество за закриване на мините в долината на река Жиу. В двата дни на протест дружеството се сдоби с нов директор - Аурел Ангел, който заяви, че договорената цена за изкупуване на въглищата ще осигури необходимите средства за фонд работна заплата.

Над 1 100 миньори от мините се блокираха в галериите повече от 24 часа в знак на протест, че ТЕЦ-овете, които са част от енергийния комплекс „Хунедоара”, не изкупуват техните въглища.

Конфликтът ескалира в петък след обяд, когато около 400 миньори обявиха гладна стачка. Петима миньори бяха откарани в болница заради прилошаване по време на протеста. След хоспитализирането, тяхното състояние се е подобрило, а трима са вече изписани, съобщава „Аджерпрес”.

Румъния предприе тази година най-голямата реформа в минното дело - сектор, който осигурява 40 процента от енергията на страната, но е на прага на колапс, писа вестник „Адевърул".

Румъния има два типа въглища, които се използват за производство на електроенергия - лигнит, който се извлича в Олтения, и черни каменни въглища, които се извличат в долината на река Жиу.

Румънското минно дело силно западна след 1989 г. заради липса на финансиране. От 1996 г. насам са закрити 550 губещи мини. През последните 12 години румънската държава е отпуснала от бюджета 230 милиона евро за закриване на мините, като са необходими още един милиард евро до 2017 г. за приключване процеса на преструктуриране на сектора.