Никарагуанският президент Данел Ортега увери вчера след дълго мълчание, че правителството му е готово да поднови диалога, след като бурни протести срещу пенсионната реформа в страната взеха най-малко 11 жертви в страната, предаде Франс прес.

"Правителството е изцяло съгласно да поднови диалога за мир, стабилност и работа, за да не се сблъсква страната с ужаса, който изживяваме сега", заяви Ортега пред националната телевизия, без да посочи дата за начало на диалога.

Президентът обаче допълни, че демонстрациите са подкрепени от политически групировки, опозиционни на неговия кабинет и финансирани от екстремистки организации в САЩ. Целта им е "да всяват ужас, да всяват несигурност", "да рушат образа на Никарагуа" след "единайсетгодишен мир" в стремеж "да вземат властта", отсече той.

Снимка: EPA

След президентската реч стотици младежи отново влязоха в сблъсък със силите на реда в столицата.

ТВ оператор почина от раните си, след като беше прострелян. Четири местни телевизии, отразявали протестите, бяха спрени от ефир в четвъртък. Според Комитета за защита на журналистите с централа в Ню Йорк сред пострадалите има най-малко деветима журналисти. 

Протестите се засилиха в петък, когато в Манагуа и други градове бяха издигнати барикади, започнаха сблъсъци с полицията, пострадаха и правителствени сгради.